Kategorier
Beskæring af planter

Beskæring af roser

Roser er en af de mest elskede planter, vi har. Og den er rigt repræsenteret i de danske haver. Der findes mange forskellige arter af roser, der egner sig til forskellig beplantning.  Rosen symboliserer kærlighed og skønhed. Især den røde rose associeres med kærlighed. Det er den, vi giver i store buketter til kæresten eller konen eller til studenten, der får hue på. 

At roser overhovedet skal beskæres er noget vi mennesker har fundet på. En rose kan sagtens leve i mange år uden at blive beskåret. Men vil du gerne have en rose med stor vækst og rig blomstring, så må du i gang med grensaksen. En rose har nemlig brug for en foryngelseskur en gang om året, hvis de skal have de bedste vækstbetingelser. Beskærer man ikke rosen med jævne mellemrum, så får man en rose, der mangler vækst for neden. Rosen tager som sådan ikke skade af dette, men den tager sig ikke så godt ud, som den kunne gøre med beskæring.

Haveejere er ofte i tvivl om, hvordan de skal behandle deres roser, og rigtig mange kan ikke nænne at beskære dem særlig meget. Det er ærgerligt, da det ikke giver de smukkeste roser.

I det følgende kan du læse mere om de forskellige slags roser. Hvordan og hvornår de skal beskæres. Læs med så du ikke er i tvivl om, hvad du skal gøre, når roserne skal beskæres igen.

Hvorfor beskærer man roser

Der er flere årsager til, at man beskærer roser. Først og fremmest så skal du se det som en foryngelseskur for planten. Når du beskærer planten, så tvinger du planten til at sætte nye og sunde skud året efter. Det sikrer, at der er saft og kraft i planten til at give en sund vækst og en lang blomstringsperiode. Det sikrer også, at rosen skyder fra bunden hvert år – så du undgår lange bare grene, hvor der kun er vækst i spidserne. Det ser ikke særlig kønt ud.

Man beskærer også roser for at de skal beholde den ønskede form.  Specielt ved buketroserne og de storblomstrende roser ønsker man sig en tæt rosenbusk med masser af saft og kraft. Det kan du kun opnå, hvis du beskærer din rose. 

Der findes mange forskellige slags roser. Der findes 

 • Klatreroser – eller slyngroser som de også kaldes, er en kraftigt voksende rose. Klatrerosen bruger ikke sit krudt på at brede sig, den vokser kun i højden. Mange af sorterne kan blive 2-3 meter høje. Klatreroser eller slyngroser har som regel ingen eller kun en ganske let duft. Til gengæld har de en lang blomstringsperiode, der starter i slut juni og fortsætter frem til slutningen af oktober. 
 • Buskroser – buskrosen forveksles ofte med parkrosen, der er buskrosens storesøster. Buskrosen er en tæt rosenbusk, der bliver ca en meter høj og næsten lige så bred. Det er en rose, hvor man virkelig får blomst for pengene. Når en buskrose blomstre, så dækkes hele planten af roser, så det ligner et helt tæppe. Blomstringen starter først i juli måned og fortsætter på fuld kraft langt hen på efteråret.
 • Bunddækkende roser –  den bunddækkende rose er en lav, men kraftig rose, der breder sig og danner et helt tæppe af blomster. De bliver ofte brugt omkring større træer, hvor de danner en fin bund omkring træet. Det er som oftest også den bunddækkende rose, som vi ser i vejkanten og rabatten,  når vi er ude og køre. Den bunddækkende rose blomstre fra sidst på sommeren og helt hen til frosten kommer. Det er en sejlivet rose som ikke kræver meget andet end lidt vand en gang imellem.
 • Buketroser – buketrosen er en af de mest populære roser i de danske haver. Buketrosens blomstrer er ikke særligt store, men der sidder mange sammen i en klase, så hvert enkelt gren ligner en buket. Buketrosen er meget velegnet til afklipning til buketter. Rosen holder længe i en vase, hvis du skifter vandet hyppigt.
 • Storblomstrende roser –  den storblomstrende rose er den rose sort, der har den kraftigste duft. Roserne på den storblomstrende rose er store og der sidder kun en blomst på hver gren. Der findes mange forskellige sorter inden for denne art – nogle mere duftende end andre. Men er du på udkig efter en rose med duft, så er det den storblomstrende rose du skal have fat i.

De skal alle beskæres – men i forskellig grad. Nogle roser skal skæres helt ned til ca 15 cm hvert år. Andre roser har bedst af en mild beskæring, hvor kun visne grene fjernes hvert år. Men selv disse roser har brug for en hårdere beskæring med nogle års mellemrum. Det kan virke voldsomt på nye rose ejere, at rosen skal beskæres så voldsomt som den skal. Det er endnu en grund til, at det er bedst at gøre det i den sene vinter. Det gør mindre ondt at klippe i de gamle grene, der står uden blade, end det gør at klippe i små friske skud. Men husk, at du gør både rosen og dig selv en tjeneste ved at gøre det.

Hvornår beskærer man roser

Når du skal beskære dine roser, så er det bedste tidspunkt at gøre det sidst på vinteren, inden det tidlige forår. Det er med at finde det helt rigtige tidspunkt, for beskære du for tidligt, så er der stor chance for, at dine roser får frostskader og beskærer du for sent, så risikere du at fjerne nye skud som er dem, du skal have glæde af  i år

Hvordan beskærer man roser

 • Klatreroser: klatrerosen vokser hurtigt nærmest eksplosivt hvis den har de rette betingelser, alligevel bør en klatrerose ikke beskæres mere end højst nødvendigt. Med det menes at du kun bør fjerne visne grene. Hvert 3-4 år har klatrerosen dog godt af en kraftigere beskæring. Det gøres for at give klatrerosen en foryngelseskur.
 • Buskroser: buskrosen minder meget om klatrerosen når det kommer til vækst og beskæring.
 • Buskrosen bliver hurtigt til en stor busk og det er ikke meningen den skal tæmmes voldsomt. Derfor bør du også kun fjerne svage eller døde grene. Begynder din buskrose af blive bar forneden, så er det en god ide at klippe den godt tilbage og lade den sætte nye skud.
 • Bunddækkende roser: bunddækkende roser vokser hen af jorden og kan hurtigt danne et helt rosentæppe i din have. Den bunddækkende rose passer sig selvm men har godt af en kraftig beskæring hvert 3-4 år. Det sikrer, at du de næste år for en rig blomstring.
 • Buketroser: buketrosen skal beskæres hvert år i den sene vintertid. Buketrosen har brug for en kraftig beskæring hvert år for at give den de bedste vækst og blomstrings betingelser. De høje buketroser kan du sagtens klippe helt ned til 15 cm og de lavere buketroser kan du klippe endnu længere ned. Eller 2-4 knopper fra jorden
 • Storblomstrende roser: den storblomstrende rose kræver en hård beskæring en gang om året. Igen er det vigtig,at du beskærer din rose i den sene vinter lige inden det tidlige forår. Du kan sagtens klippe den storblomstrende rose ned til 15 cm højde. Eller 2-4 knopper fra podningsstedet.

Generelle beskæringsfif til roser

Når du beskærer din rose, så er det en god ide at beskære den lige over en knop, der vender udad. Ligesom når man beskærer frugttræer. Man ønsker, at planten skal brede sig udad i stedet for at grenene vokser ind i hinanden. Det giver simpelthen en flottere form på planten, når den er i vækst. 

Vildskud

Ud over den almindelige beskæring af rosen er det vigtigt,at du fjerner vildskud ,så snart du opdager dem. Podede roser risikere at sende vildskud ud fra stammen under podningen. Det er vigtigt at fjerne vildskud ,da de tager kraften fra den podede rose. Som er den du gerne vil have til at blomstre. Undlader du at fjerne vildskud, så risikere du at den podede rose bliver kvalt og går til.

Rosens historie

Vidste du godt, at man har fundet fossiler af roser,der er omkring 30 millioner år gamle? Rosen har en rigtig lang historie. Rosen voksede i årtusinder vildt på den nordlige halvkugle, men det var først for 4000 år siden at mennesket fik øjnene op for rosens kvaliteter og begyndte at formerer og krydse de forskellige roser. Rosen som vi kender den i dag, har til tider været ved at uddø, men selv i de perioder valgte munkene at beholde dem i klosterhaven. Det er især dem,vi kan takke for, at vi kan glæde os over rosen i dag.

Det er i 1800 tallet, at rosen virkelig gør sit indtog.  I begyndelsen af århundredet var der omkring 50 rosensorter,  men i løbet af århundredet voksede det tal til omkring 12000 forskellige rosensorter. 

Lige siden har man forædlet og krydset forskellige sorter og der kommer stadig hvert år nye rosensorter til. Specielt den engelske rose er blevet meget populær. Den engelske rose er en blanding af historiske roser og moderne roser, hvor man har taget de bedste egenskaber fra begge, så engelske roser i dag har store smukke blomster med en henrivende duft.