Kategorier
Beskæring af planter Have

Beskæring af vindruer

Der er simpelthen ikke noget bedre end at kunne gro sine egne vindruer lige omme i baghaven. De smager super dejligt, går til de fleste desserter, og så pynter det også bare at have en vindrueplante hængende et sted ude i haven.

Vindrueplanten vokser rigtig mange steder og i store mængder nede i sydens sol, men det er efterhånden blevet mere og mere populært også at gro dem i Danmark.  

Det er en god ide at lade din vindrueplante vokse op af en eventuel mur eller et andet fladt lodret areal, men, men for at holde styr på planten fremover, så er det nødvendigt at få den beskåret. 

Vi giver dig her på siden lidt gode råd omkring beskæring af din vindrueplante samt nogle info om, hvordan du beskærer den i praksis.  

Derfor er det vigtigt at beskære dine vindruer

Der er flere grunde til, at det er vigtigt at beskære vindruer, men en af de vigtigste er helt klart, at der simpelthen kommer for mange vindruer på planten, hvis der ikke bliver skåret grene og klaser fra. Dette resulterer i, at vindruerne vokser op og ned af hinanden og slet ikke har plads til at vokse sig store og lækre. Man kan sige, det selvfølgelig er positivt, når der vokser en masse klaser med vindruer, men der skal altså også kunne være plads til, at de kan vokse sig så store og dermed blive så lækre og smagfulde som overhovedet muligt.  

Sådan beskærer du dine vindruer

Mange tror måske, at det er indviklet og besværligt at beskære en vindrueplante, især hvis du ikke har prøvet det før. Vi kan med glæde fortælle dig, at det faktisk slet ikke er tilfældet. 

Når du skal skære din plante til, så handler det faktisk blot om at finde hovedstammen på planten. Når du har fundet den, så klipper du den til længere ude omkring spidsen. Efterfølgende klipper du alle sidegrenene af, og så er du faktisk færdig. 

Lige meget, om du har din vindrueplante stående ude i haven i den friske luft, eller om den er placeret inde i dit drivhus, så er det bedste tidspunkt for den at blive beskåret på lige efter nytår.

Derudover et et godt tip at begynde at plukke og spise af druerne lige ved vintertid, når vi får rigtig koldt vejr, faktisk helt ned til minus grader. Af en eller anden grund, så smager vindruer bedst lige omkring det tidspunkt. Dog skal du også skynde dig at få dem plukket på det tidspunkt, for vindruerne forbliver ikke gode i særlig lang tid i så koldt vejr. 

Undgå insekter i dine vindruer 

Det er altså ikke kun os mennesker, som elsker smagen af de søde druer. Små insekter og især hvepse synes nemlig også godt om smagen, og det er super ærgerligt at komme ud til halvspiste vindruer, når det egentlig var planlagt, at de skulle bruges til desserten. 

Du kan undgå at insekter går i dine druer ved at dække dem til med et net eventuelt af plastik, som går ind og skærmer af for insekterne, så de ikke kan komme til. Det skal selvfølgelig være et gennemsigtigt net, så sollys stadig kan komme til samt et med en masse små huller i.