Kategorier
Beskæring af træer

Beskæring af frugttræer

Der er ingen tvivl om, at frugttræer er super hyggelige og lækre at have stående ude i baghaven. Ikke nok med, at de bringer hygge til haven, så er det altså også bare super lækkert, at kunne gro sine egne æbler, pærer eller andre frugter, som kan bruges i madlavningen. 

Står du med et frugttræ ude i haven, som du gerne vil have beskåret, fordi det har vokset sig for stort, og er du i tvivl om, hvordan du skal gribe processen af, så giver vi dig her på siden nogle gode råd til, hvordan du skal bære dig af, med beskæring af frugttræer.

Derfor har dit frugttræ behov for at blive beskåret

Har du et frugttræ stående i baghaven, som har vokset sig for stort og måske endda skygger for meget i haven, så er det måske på tide at få tyndet ud i det, så det ikke kommer til at virke alt for dominerende i baghaven. Samtidig kan et træ, som ikke er blevet skåret til, komme til at se meget uorganiseret og rodet ud, idet mange grene vil begynde at vokse i forskellige retninger.  

Størrelsen på træet er dog ikke den eneste årsag til, at det giver god mening at få skåret dit træ til. Det er nemlig sådan med de fleste frugttræer, at de faktisk har behov for at blive beskåret. Når et frugttræ får lov at stå og vokse sig stort og tæt, uden at der bliver tyndet ud i det med tiden, så kan grenene vokse sig så tæt sammen, at der først og fremmest ikke kan komme sol ned til rødderne af træet ej heller til dets frugter.

Derudover er det sådan, at jo flere grene og frugter, træet bærer, jo mere arbejde er der i det for træet, og det kan derfor godt ende ud i, at nogle grene dør mens frugterne måske ikke vokser sig så store og saftige, som de ville være blevet, hvis der var blevet tyndet lidt ud i det.

Hvornår skal frugttræer beskæres

Når du tager den beslutning, at dit frugttræ skal beskæres, så er det vigtigt at være opmærksom på, at selvom det er nødvendigt for de fleste træer at blive beskåret, så er det faktisk samtidig også utroligt skadeligt for træet at blive skåret i på den måde. Ligeså vel som med andre levende organismer, så skal et træ bruge tid og en masse kræfter på at hele igen efter at være blevet skåret i, og det er her, det er vigtigt at udføre beskæringen på et bestemt tidspunkt på året. 

Dit frugttræ vokser typisk mest om sommeren, da det på denne årstid får langt mere sol og dermed energi end på alle andre årstider. Der er derfor ingen tvivl om, at træet er stærkest og mest sundt om sommeren, og det kan i den forbindelse være en god ide at få beskæringsarbejdet ordnet over sommermånederne. På den måde sikrer du dig, at dit træ heles samt vokser sig stærkt så hurtigt som muligt igen efterfølgende.  

Gode råd til beskæringen af dine frugttræer

  • Sørg for, at der ikke sidder nogle dårlige frugter og gemmer sig
  • Tag dig god tid, når du går i gang med beskæringen

Når du skal i gang med beskæringsarbejdet af dit frugttræ, så handler det ikke kun om at få skåret grenene til, men også om at få fjernet alle de dårlige frugter på træet, som egentlig bare hænger og tager plads for, at de andre frugter kan vokse sig store og saftige. Et godt råd her er at ryste træet lidt i dets grene, så rådne frugter, som kan sidde inden bagved grene og blade falder af helt automatisk. Ellers er det også en mulighed simpelthen bare at pille dem af med hænderne. 

Derudover er det altid en god ide, at du tager dig rigtig god tid, når du først går i gang med at beskære dit træ. Det er noget skidt, hvis du først er gået i gang og stopper halvvejs igennem, da træet så ikke bliver harmonisk. At beskære et træ kan godt tage tid, og det kræver øvelse at blive god til det. 

Hvor tit er det bedst for træet at blive beskåret

Derudover det som sagt hårdt for træet at blive beskåret, og det er derfor bedst for træet, hvis du kan undgå at skulle skære i det alt for tit. På den anden side er det dog heller ikke godt for træet, hvis du vælger at beskære det voldsomt meget over en omgang, da det også tager meget skade af det og vil have svært ved at komme sig efterfølgende. Man kan sige, det på den måde er bedst, hvis du kan finde en god balance og måske nøjes med at skære det en smule til et par gange om året, så det på den måde har de allerbedste forudsætninger for at kunne vokse sig friskt ud igen.  

Hav gerne i mente, at det jo er bedst for træet, hvis du skærer i det i løbet af de varmeste og mest solrige måneder, så hvis du har et træ, som virkelig trænger til en ordentlig omgang beskæring, så kunne det være en ide at skære det til i juni måned og så en gang mere omkring september måned. På den måde bliver træet beskåret, når det er stærkest, og det får samtidig også tid imellem beskæringerne til at komme sig. 

Disse redskaber er de bedst til beskæringen af dine frugttræer

Når du skal beskære dit frugttræ, så er det først og fremmest vigtigt, at du sørger for at rengøre dine redskaber inden, du går i gang. Det er nemlig sådan, at dit træ har brug for at blive klippet med nogle super rene og lige klip, så grenene på den måde har den bedste forudsætning for at kunne vokse sig sunde ud igen. 

Det er vigtig at skære grene af meget tæt på det sted, hvor grenene vokser ud fra stammen af træet. Sørg dog for, at der er et lille stykke gren tilbage, når du er færdig. På den måde sikrer du dig, at grenen hurtigt har muligheden for at vokse ud igen. 

Når det kommer til, hvilke redskaber, som er de bedste at bruge til beskæringen, så er det faktisk helt individuelt og kommer udelukkende an på, hvilket redskab, du arbejder bedst med. Dog er der selvfølgelig nogle faktorer, som spiller ind, som for eksempel hvor højt dit træ er. Har du for eksempel et stort æbletræ stående omme i baghaven, som efterhånden har vokset sig så stort, at du ikke kan nå op og klippe de øverste grene til, så er en grensaks med et langt skaft eventuelt et godt valg. 

Derudover kan du også sagtens bruge en helt almindelig grensaks til grenene samt dine hænder til at plukke frugterne af med, når de bliver dårlige, eller hvis der generelt bare er for mange af dem.